Depresia: ce este si cum o poti depista usor?

Una dintre cele mai populare tulburari cu care se confrunta oamenii in prezent este depresia. Din pacate, foarte multi adolescenti si adulti tineri pierd controlul asupra vietii atunci cand se lasa atrasi in vartejul tuturor lucrurilor pe care le intreprind strict cu scopul de a avea grija de partea materiala. In randurile ce urmeaza sunt prezentate principalele caracteristici ale bolii secolului al XXI-lea, dar si elemente care trebuie luate in considerare pentru depistarea cat mai usoara a acesteia.

Ce este depresia?

Depresia este o conditie psihica pe care medicii de specialitate o caracterizeaza prin dispozitii triste, aparent fara motiv si prin imposibilitatea de a vedea dincolo de griji si nemultumiri uneori nefondante. Este vorba despre o stare in care indivizii ajung atunci cand se lasa prada sentimentelor prea puternice pe care le au, dar si situatiilor pe care, in loc sa le rezolve, le cauta din ce in ce mai multe neajunsuri.

Cauzele depresiei

Pana in prezent au fost identificate mai multe cauze ale depresiei care pot influenta in mod direct starea de sanatate a pacientilor. De exemplu, indivizii care au o stima de sine foarte scazuta sunt, in general predispusi la dezvoltarea acestei tulburari psihice. Mai mult, printre cauzele depresiei se pot numara si cresterile, respectiv scaderile bruste in greutate, problemele de familie, problemele de la serviciu sau neajunsurile financiare. Chiar si anumite boli pot fi declansatori ai depresiei. Bolile de inima, cancerul, boala Parkinson, tulburarile hormonale: toate acestea trebuie tratate cu multa seriozitate, astfel incat sa nu degenereze.

Simptome

Persoanele care isi doresc sa poata depista tulburarea cat mai usor trebuie sa stie care sunt simptomele ce indica aparitia depresiei. Printre cele mai importante semne ale acestei boli se numara ingrijorarile excesive, uneori chiar fara motiv, starile de neliniste, oboseala cronica, problemele de concentrare, starile repetate in mod frecvent de iritabilitate, tulburari de somn, dar si tensiunile musculare si durerile intense de cap.

Unul dintre motivele pentru care multi oameni nu constientizeaza ca sufera de una dintre cele mai populare boli ale momentul este ca pun toate simptomele pe seama unei vieti agitate, in care nu mai gasesc suficient timp sa se preocupe de starea lor psihica si emotionala. Este vorba despre o greseala pe care un numar ridicat de indivizi ajunge sa o faca in prezent.

Tratament

Din fericire, persoanele depresive se pot trata! Primul pas pe care acestea trebuie sa il faca este sa constientizeze ca nu sunt in regula. Ulterior, indivizii trebuie sa ceara ajutor specializat din partea unui medic bun. In functie de cat de grava este conditia pacientilor, acestia pot fie sa mearga la sedinte de terapie, in cadrul carora sa discute cu expertii in domeniu despre problemele cu care se confrunta, dar si despre situatiile in care ajung, fie sa combine terapia cu exercitii fizice si cu schimbarea completa a stilului de viata pana la obtinerea unui echilibru intre fizic si psihic!

Indiferent de cat de ocupati sunt oamenii, nimeni nu ar trebui sa-si neglijeze propria persoana, pentru ca starile depresive se pot infiltra foarte usor intr-un prezent capturat de responsabilitati si griji!

4 thoughts on “Depresia: ce este si cum o poti depista usor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.