Miercuri, capitala Indoneziei, Jakarta, a fost oficial declarată cel mai poluat oraș din lume, după ce s-a menținut constant în topul celor mai afectate zece orașe în ceea ce privește calitatea aerului, începând din luna mai, conform datelor oferite de IQAir, o platformă de monitorizare a calității aerului din Elveția. Reuters, citată de Agerpres, raportează aceste îngrijorătoare vești.
Cu o populație de peste 10 milioane de locuitori, Jakarta se confruntă aproape zilnic cu niveluri alarmant de poluare a aerului, conform IQAir. Rizky Putra, un localnic din Jakarta, a mărturisit că deteriorarea calității aerului reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea copiilor săi. „Situația este extrem de îngrijorătoare. Numeroși copii sunt afectați și prezintă aceleași simptome, precum tusea și răceala”, a declarat Rizky, în vârstă de 35 de ani, într-un interviu pentru Reuters TV, desfășurat în centrul orașului Jakarta.
Rezidenții din Jakarta au fost nemulțumiți de mult timp din cauza aerului toxici din cauza traficului intens, emisiilor provenite de la industrie și de la centralele pe bază de cărbune. Unii dintre ei au mers până în instanță și, în 2021, au câștigat un proces civil împotriva guvernului, cerând măsuri urgente pentru a controla poluarea aerului. Printr-o hotărâre judecătorească, președintele Joko Widodo a fost obligat să stabilească standarde naționale pentru calitatea aerului, în scopul protejării sănătății cetățenilor. De asemenea, ministrul Sănătății și guvernatorul capitalei Jakarta au fost responsabili cu dezvoltarea strategiilor de combatere a poluării aerului.
Cu toate acestea, Nathan Roestandy, cofondatorul aplicației Nafas Indonezia pentru monitorizarea calității aerului, a avertizat că nivelul de poluare continuă să se agraveze. „Respirăm peste 20.000 de ori pe zi. Expunerea zilnică la aer poluat poate duce la boli respiratorii și pulmonare, inclusiv astm. De asemenea, poate afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor și chiar sănătatea mentală a acestora”, a subliniat el.