Legumele pe care le gasiti in pungi si congelate, urmeaza niste pasi . De exemplu mazarea congelată , este cuplează de pe câmpuri cu masini speciale, o separa de păstaie si ajunge la depozit in cateva minute. In aproximativ 3 ore mazarea este in pungi. Exista niste procese de nelansate , înghețare si sterilizare a mazării dar nimeni nu pune nimic altceva in ea. Astfel isi pastreaza toate valorile nutritionale fara sa fi fost trecuta prin 20 de maini, roase de soareci si alte minunății.
Cat despre conserve, este foarte simplu sa va uitati ce contine de fapt o conserva si sa studiati procesul prin care acestea sunt fabricate. Din nou, ca si in cazul legumelor congelate, exista procedee de sterilizare si conservare dar nu se folosesc substante nocive. Bineinteles ca trebuie sa folositi produse de calitate. Conserva de ton in ulei de exemplu; tonul are cateva zeci de kilograme si este special cautat in piețele de specialitate. Tonul este pur si simplu fiert timp de 3 ore in apa apoi taiat in forma dorita, pus in cutie iar peste se toarnă ulei de masline si sigilat.
Sa luam de exemplu acest Amestec de legume pentru ciorbă de văcuţă ce are o cantitate totala de 320g. Iata valoarea nutritionala a acestui produs:
- Valori medii pentru 100 g produs :
- Valoare energetică 198 kJ/ 47 kcal
- Grăsimi: 0.3 g
din care acizi graşi saturaţi 0.0 g - Carbohidrati: 8.1 g
din care zaharuri 3.7 g - Fibre 1.5 g
- Proteine 2.2 g
- Sare 0.0 g
Dupa cum puteti observa valoarea nutritionala a acestui produs este fix aceeasi a legumelor proaspete. Aceste legume sunt mult mai rapid de gatit si foarte avantajoase din punct de vedere a pretului. Deasemenea se pot tine in congelator pe perioade tot mai lungi. O reteta de ciorba de vacuta se poate gati astfel:
Ingredientele necesare sunt: carne de vacuta, o punga de amestec de legume, sos tomat, fidea, o legatura de patrunjel. Se ia carnea de vacuta si se taie cubulete, se pune la fiert pana se fierbe (se poate verifica cu o furculita). Introducem in apa punga de legume pentru ciorba, sare, fidea si la urma punem bulionul. Dupa fierbere adaugam frunzele de patrunjel tocate. Ciorba este gata!
Cu ajutorul unui amestec legume cu orez şi ciuperci poti gati pentru familia ta o masa pe cinste fix din bucataria chinezeasca. Iata valoarea nutritionala a acestui produs congelat.
- Valori medii pentru 100 g produs :
- Valoare energetică 293 kJ/ 69 kcal
- Grăsimi 0.3 g
din care acizi graşi saturaţi 0.06 g - Glucide, din care: 12.7 g
din care zaharuri 3 g - Fibre 1.4 g
- Proteine 3.2 g
- Sare 0.04 g
Pentru o reteta chinezeasca aveti nevoie de o punga de amestec legume cu orez şi ciuperci, sos chilli dulce acrisor, piept de pui. Se taie pieptul de pui cubulete se condimenteaza si se la prajit in tigaie cu putin ulei de masline. Cand pieptul este aproape facut adaugati legumele cu orez si ciuperci. Amestecati continuu pana cand este gata. La final adaugat sos dulce acrisor dupa gust si amestecati. Mancarea este gata.
Ziarul de Romania a luat legatura cu cateva gospodine din Capitala pentru a vedea ce parere au despre legumele congelate. Iata si cateva raspunsuri ale doamnelor participante la interviu.
Ziarul de Romania: Buna ziua, folositi legume congelate in retetele de zi cu zi?
Maria, 39 ani, Bucuresti: Da. Folosesc in aproape toate mancarurile pe care le gatesc familiei. Nu am incredere in produsele proaspete de pe piata. Am vazut destule stiri in care se spunea ca sunt tratate cu chimicale, prefer legumele congelate si din simplul fapt ca econimisesc foarte mult timp atunci cand gatesc si sunt si foarte gustoase.
Ziarul de Romania: Ce legume preferati? Congelate sau proaspete?
Mioara, 44 ani, Bucuresti: In marea majoritate a timpului prefer legumele congelate deoarece pot gati rapid. Le iau deja taiate, pregatite, pot gati diverse feluri de mancare de la ciorbe la tocanite sau alte mancaruri. Familia mea le adora. Sa stiti ca inainte, cand aveam mai mult timp, cumparam legume clasice dar nu este nicio diferenta intre cele proaspete si cele congelate.
Ziarul de Romania: Folositi legume pentru a gati familiei?
Crina, 55 ani, Bucuresti: Da. Mai mereu. Sunt mult mai practice si ma ajuta si la transportul lor de la magazin pana acasa. Sa stiti ca eu sufar si de spondiloza si nu pot cara mai multe legume, prefer sa cumpar o punga de legume care contine tot ce am eu nevoie pentru a gati masa familiei mele. Sa stiti ca fac si prajituri cu fructe congelate foarte bune si plus de asta le gasesc in toate sezoanele, in cazul legumelor proaspete nu poti sa le gasesti pe piata deoarece nu este sezonul lor mereu. Deci prefer legumele si fructele congelate in detrimentul celor proaspete. Bine inteles ca mai cumpar si proaspete insa in marea majoritate a timpului cumpar legume congelate pentru a gati familiei. Sunt foarte practice si usor de preparat. Le recomand tuturor gospodinelor cu drag.