Cum poate fi scăzută factura la energie

Panourile solare ar putea fi soluția, mai ales în perioada verii, ca să aveți facturi mai mici la întreținere. Într-un bloc din Alba Iulia, costurile au fost reduse cu până la 50% după ce au fost montate panouri solare care asigură apa caldă a locuitorilor. Într-o altă zonă a țării, la Constanța, panourile fotovoltaice și o turbină eoliană ajută la crearea de energie verde și sunt familii care au costuri „zero” pe factura de curent electric.

Economii de 50 la sută la întreținere cu panouri solare

Pare greu de crezut, dar această familie din Alba Iulia nu mai are grija apei calde. Blocul în care locuiește a fost reabilitat termic anul trecut, iar în proiect au fost incluse și mai multe panouri solare care le asigură oamenilor apă caldă la costuri foarte mici, vara. Crina Mureșean, proprietara unei garsoniere, spune că numai anul acesta a economisit aproximativ 1.000 de lei de când nu mai folosește gazul pentru a încălzi apa pe timp de vară.

„Costurile de întreținere pentru cei 100 de locatari au fost reduse cu mai bine de 50%, fiindcă din luna aprilie până în luna octombrie, apa caldă este produsă de panouri solare. Finanțarea a fost 85% bani europeni, 13% buget de stat și 2% buget local. Valoarea lucrărilor a fost de 1,6 milioane de lei”, detaliază Flaviu Buta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Primăria Alba Iulia are acum în plan să monteze panouri fotovoltaice pe clădirea instituției și pe 5 școli din oraș. Proiectul este în faza studiului de fezabilitate și este estimat la 800.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.