Semnificatia bijuteriilor

Termenul “bijuterii” este adesea asociat cu comori din aur, pietre prețioase, materiale valoroase și sunt considerate a fi obiecte de frumusețe intrinsecă, deși începutul a fost foarte diferit. În vremurile preistorice, cu mult înainte ca oamenii să lucreze la metale, bijuteriile erau făcute din materiale neprețuite. In Europa arătau că în acel moment oamenii foloseau materiale locale pe care le aveau la dispoziție, cum ar fi scoici și pietricele, iar în societățile de vânătoare se foloseau  dinți și gheare de animale, pentru a face bijuterii. Exemple existente dezvăluie faptul că piesele au fost gravate cu modele geometrice complicate și, mai târziu, imagini zoomorfe. Astfel, bijuteriile erau o formă precoce a artei decorative. Studiul unor culturi primitive dă dovadă că materialele organice, care de atunci s-au dezintegrat, ar fi fost, fără îndoială, utilizate și în trecut. Abia după o etapă ulterioară a dezvoltării umane, oamenii au ales materiale  prețioase pentru bijuterii și, eventual, rare.

Bijuteria este la fel de veche ca omenirea. Indiferent dacă provin dintr-o cultură primitivă sau o civilizație modernă a Occidentului sau a Estului și indiferent de material și stil, oamenii de ambele sexe și toate grupele de vârstă au nevoie de împodobire de sine. Semnificația bijuteriilor depășește limitele de timp și limitele geografice; asemănările în utilizarea bijuteriilor pentru împodobirea personală devin evidente în studiul diferitelor culturi.

În vremurile preistorice, precum și în culturile contemporane, bijuteriile nu sunt numai ornamente pentru corp, ci și un mijloc de comunicare. Ierarhia, prestigiul și puterea sunt exprimate prin bijuterii, care pot afirma statutul unui individ în societate. Ceea ce inițial pare a fi un ornament poate marca loialitatea unei societăți sau a unui individ. Barbatii si femeile se pot impresiona prin bijuterii din aur alb si galben. Totuși, cele mai puternice calități atribuite bijuteriilor sunt funcțiile amuletice și talismanice de a evita răul sau de a da noroc. Aceste proprietăți se îndreaptă spre originile bijuteriilor și continuă până în secolul al XIX-lea. Bijuteria a jucat, de asemenea, un rol important în protejarea împotriva pericolelor vieții și a fost dată în înmormântare pentru viața de apoi a decedatului. În plus, bijuteriile au fost purtate și ca semn de afecțiune și fidelitate personală și au marcat ocazii speciale în viață, cum ar fi implinirea vârstei, asocierea cu o religie prin comuniune sau confirmare, nobilimea, statutul marital și maternitatea. Bijuteriile în expresia lor estetică nu sunt numai semne de bogăție și gust, ci reflectă și comunică – caracterul personal și temperamentul purtătorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.