Intoleranța la gluten mai este cunoscută și sub numele de boala celiacă și este o boală cronică inflamatorie a intestinului subțire, ce apare în urma unei reacții conflictuale imunoalergice față de gluten. Glutenul este o proteină prezentă în majoritatea cerealelor, o proteină destul de greu de digerat dar bine tolerată de majoritatea populației.
De obicei, această afecțiune are cauze genetice și este moștenită. Poate fi întâlnită și la copii și la adulți, însă femeile reprezintă 75% din cazurile de boală celiacă.
Încă din timpul în care se produce diversificarea alimentației, sistemul imunitar se învață ușor, ușor cu ce-i oferim și învață să nu atace mâncarea. Majoritatea reacțiilor alimentare cum este și boala celiacă, apar din cauza faptului că sistemul imunitar identifică în mod eronat un aliment.
De-a lungul anilor, atât omul a evoluat cât și alimentele, stabilindu-se astfel o toleranță genetico-imunitară pentru alimentele consumate timp îndelungat. Însă situația s-a schimbat radical în momentul în care au început să se folosească tot soiul de coloranți și aditivi alimentari și sistemul imunitar a fost pus în dificultate astfel încât nu mai recunoaște noile alimente și generează reacții autoimune.
Dacă e să ne referim strict la boala celiacă, ar trebui să amintim că înainte omul era vânător-culegător și nu consuma prea multe cereale! De aceea astăzi apar tot mai multe intoleranțe la gluten. Specialiștii spun chiar că această boală este una destul de nouă apărută odată cu Revoluția Neolitică.
Ca simptome ale acestei boli putem enumera următoarele: diaree sau constipație cronică, dureri abdominale și balonare, scădere inexplicabilă în greutate în ciuda unui apetit normal, anemie, oboseală, vărsături, dermatite, schimbări bruște de dispoziție, tetanie.
Această boală poate avea și consecințe neplăcute precum: osteoporoza, pubertate întârziată, tulburări de memorie și concentrare, infecții respiratorii recurente, infertilitate și retard de creștere.
Dacă e să ne referim la alimentele fără gluten, acestea reprezintă în mare parte alimentele ce au la bază cerealele. Din păcate însă, în zilele noastre glutenul este „ascuns” în foarte multe produse alimentare, ca parte a „modernizării” alimentației, fapt pentru care trebuie să fim mai mereu atenți la ce cumpărăm.
Majoritatea produselor cu gluten sunt: pâine, paste făinoase, biscuiți, covrigei, prăjituri și plăcinte, patiserie/gogoșerie, bere, sosuri pentru salată, sosuri pentru mâncăruri în restaurante, supele cremă/supele la plic, bomboane, fursecuri, biscuiți de tip crackers, cereale (grâu, secară, orz, ovăz), carne din conservă, aditivi alimentari, sosuri bechamel, pane-uri și lista poate continua.
E destul de greu pentru persoanele cu intoleranță la gluten să ducă o viață normală, pentru că majoritatea alimentelor consumate de restul oamenilor le sunt interzise. De aceea s-au creat ca o alternativă produse fără gluten. Există foarte multe alternative pentru făina de grâu și chiar și pentru dulciuri. Cu astfel de produse BioBoom le oferă și persoanelor cu boala celiacă o șansă la o viață normală și pune la dispoziție produse bio ce nu conțin gluten. De la făină, până la biscuiți și cipsuri bio, toate sunt disponibile. Nu vă vine să credeți? Atunci aruncați o privire!