Casa pe roti – solutia pentru o constructie mica fara autorizatii

Camping Pod, Art Room, Summer House

In Romania, rulotele si casele pe roti sunt inca putine, folosite mai ales in vacantele din sezonul cald, dar o casa pe roti poate fi si o solutie pentru locuit, una mobila sau amplasata pe un teren fara a fi nevoie de autorizatii.

Constructie fara autorizatii

Legislatia actuala obliga solicitarea unor autorizatii pentru amplasarea sau construirea oricarui tip de casa sau anexa, oricat de mica, fie si ridicata pe piloni. Asadar, o casa pe roti ramane singura solutie de a avea o constructie mica fara autorizatii, mai ales ca in unele situatii obtinerea autorizatiilor de constructie nu este posibila din cauza dimensiunii minime a terenului sau a amplasării în extravilan a acestuia, iar situatiile pot fi diverse.

Un plus al casei pe roti este mobilitatea, insa pentru a circula pe drumurile publice din România cu o astfel de constructie, aceasta trebuie sa se incadreze in dimensiunile 2,40 m latime, 7 m lungime, iar inaltimea poate fi limitata la 2,70 m. Daca sunt depasite aceste dimensiuni, pentru a transporta o casa pe roti trebuie solicitate aprobari pentru transport agabaritic.

Casa pe roti ofera si independenta

Solutiile actuale din domeniul constructiilor ofera posibilitatea de a realiza mici case pe roti care sa asigure conditii perfecte de trai intr-o asemenea locuinta chiar si in timp de iarna friguroasa. O asemenea casa se poate izola cu materiale usoare si rentabile, iar o incalzire prin panouri solare, eventual completata cu alte surse de caldura poate asigura un confort termic ideal.

Un sistem fotovoltaic on grid, de exemplu, poate asigura si alimentarea cu energie a micii casute daca aceasta nu poate fi racordata la o retea de electricitate.

Daca terenul pe care se amplaseaza o casa pe roti are un izvor in apropiere, atunci alimentarea cu apa este rezolvata, dar o casa pe roti sau o rulota este, de obicei, dotata cu un sistem care sa permita si racordarea la o retea de apa a localitatii.

Deversarea apei reziduale poate fi rezolvata prin racordarea la o fosa septica sau prin folosirea unei toalete ecologice, iar eliminarea apei consumate pentru spalat se poate face intr-un sistem de filtrare a apei si deversare acesteia in natura, presupunandu-se ca se consuma putina apa intr-o astfel de casa.

Asadar, daca spatiul restrans al unei case pe roti nu este un impediment pentru locatari, ei se pot bucura de toate beneficiile oferite de petrecerea timpului intr-o casa mica si cocheta, obtinuta cu costuri mici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.