Consultările secretarului de stat Daniel Ioniţă cu adjunctul ministrului belarus de externe Elena Kupcina Citeste mai mult: Consultările secretarului de stat Daniel Ioniţă cu adjunctul ministrului belarus de externe Elena Kupcina

ecretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă va întreprinde, în perioada 10-11 februarie 2016, o vizită la Minsk pentru consultări cu adjunctul ministrului belarus de externe, Elena Kupcina. Prezenta rundă are loc la invitaţia părții belaruse și este organizată în continuarea rundei de consultări la același nivel de la Bucureşti, din 8 septembrie 2015.

Programul vizitei include și o rundă de consultări cu președinții Comisiilor pentru Relații Internaționale din cadrul celor două Camere ale legislativului belarus și cu președintele Grupului Parlamentar de Prietenie Belarus-România, precum și susținerea unei prelegeri la Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat din Belarus pe tema „Opportunities, Risks and Challenges. Europe in the 21st century”.
Agenda consultărilor vizează: relaţiile bilaterale româno-belaruse – aspectele politice, economice, cadrul juridic bilateral şi alte domenii de interes, precum colaborarea în domeniul cultural şi al relaţiilor între cele două foruri legislative; cooperarea bilaterală româno-belarusă în cadru multilateral; agenda de cooperare UE – Belarus; problematica regională.
Despre Ministerul Afacerilor Externe
Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: – HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României – HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor – HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).



Citeste mai mult: Consultările secretarului de stat Daniel Ioniţă cu adjunctul ministrului belarus de externe Elena Kupcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.